Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie prezentuje wydawnictwo pn. „O systemach jakości żywności – vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych”.
Żywność wysokiej jakości – jej wytwarzanie, ochrona i promocja – odgrywa w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Jednym z zasadniczych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie Europejskiej jest wyróżnianie odpowiednimi oznaczeniami wyrobów rolno-spożywczych wysokiej jakości, pochodzących z konkretnych regionów oraz charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji. Systemy ochrony tego typu wyrobów sprzyjają utrzymaniu regionalnej, tradycyjnej produkcji rolnej i spożywczej. Wpływa to na zachowanie dziedzictwa kulturowego poszczególnych regionów oraz tworzy dodatkowe źródła dochodów dla ludności wiejskiej. Niniejsza książka obejmuje wiedzę z zakresu systemów jakości żywności, funkcjonowania i znaczenia produktów regionalnych i tradycyjnych oraz sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych. Publikacja prezentuje również produkty Małopolski zarejestrowane we wspólnotowym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych do lipca 2011 roku. Wydawnictwo zostało sfinansowane w ramach środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego. Autor książki : Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków przy konsultacji merytorycznej Elżbiety Dziasek, CDR O/Kraków.
Kontakt z wydawcą: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie,
31-063 Kraków, ul. Meiselsa 1
tel. 12 424 05 10, e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.