48 22 729 66 34 do 38
sekretariat@cdr.gov.pl

en

A A A

A- A A+

W dniu 16 grudnia 2021 r. odbyła się konferencja – webinarium pt.: Przetwórstwo produktów owocowo-warzywnych – produkty fermentowane realizowana w ramach operacji KSOW na lata 2020-2021 pn. „Gospodarstwa rolne i małe zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego i ich znaczenie w rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności”.

Celem wydarzenia było przybliżenie problematyki związanej z produkcją owocowo-warzywnych wyrobów fermentowanych. Odbiorcami konferencji byli doradcy, przedsiębiorcy, przedstawiciele instytucji pracujących na rzecz rolnictwa, przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz rolnicy indywidualni.

W wydarzeniu wzięło udział 122 osoby.

Jako pierwszy wystąpił prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski, który przedstawił wpływ bakterii fermentacji mlekowej w przetwórstwie produktów owocowo-warzywnych pochodzących z gospodarstw rolnych. Zwrócił uwagę na dobroczynny wpływ kiszonek na organizm człowieka. Podkreślił, że żywność poddana kiszeniu jest lżej strawna i ma bardzo wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną.

Następnie dr inż. Katarzyna Skrzypczak zaprezentowała wykład poświęcony „Powszechnym i nieznanym fermentowanym produktom roślinnym”. Prelegentka przekazała informacje istotne dla prawidłowego przebiegu procesu fermentacji podczas produkcji kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, surówek, kiszonych pomidorów, buraków oraz kiszonych grzybów i owoców. Na zakończenie wystąpienia zostały zaprezentowane wyroby fermentowane pochodzące z innych krajów.

W kolejnym wykładzie prof. dr hab. inż. Bożena Waszkiewicz – Robak przedstawiła roślinne napoje fermentowane min. kwas chlebowy oraz kwas buraczany, podpiwek, fermentowane soki warzywne, napoje powstałe na bazie serwatki oraz kombuczę i kefir wodny.

Na zakończenie konferencji Anna Jóźwik opowiedziała o praktycznych kwestiach dotyczących produkcji oraz sprzedaży octów naturalnych wytworzonych na bazie dzikich ziół i owoców pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego.

Materiały z konferencji

Współpracują z nami

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

Adres

ul. Pszczelińska 99
05-840 Brwinów

Telefon/fax

+48 22 729 66 34 do 38
+48 22 729 72 91

Adres e-mail

sekretariat@cdr.gov.pl
© Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Wdrożenie: Solmedia.pl