W ostatni weekend kwietnia na kampusie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyła się jubileuszowa XX Małopolska Giełda Agroturystyczna, której współorganizatorem było Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie. Zwiedzający mogli na kilka chwil zapomnieć o zimnie i deszczu na zewnątrz i poczuć wakacyjne klimaty. Gminy, stowarzyszenia, a przede wszystkim indywidualne gospodarstwa agroturystyczne prezentowały swoją ofertę wypoczynku na wsi. Ciekawą inicjatywą, promowaną od kilku lat przez CDR Oddział w Krakowie jest propozycja edukacji w gospodarstwie rolnym w ramach Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych (OSZE).

Podczas tegorocznej Giełdy, Ogólnopolską Sieć Zagród Edukacyjnych reprezentowały zagrody edukacyjne z województwa małopolskiego. Na wspólnym stoisku CDR i OSZE, swoją ofertę przedstawiły gospodarstwa:

  • Zagroda Edukacyjna "Agroturystyka Polana" (woj. lubelskie) - zaprezentowała swoje najlepsze produkty: wina wytrawne białe i czerwone, wina słodkie, olej tłoczony ze słonecznika, a także podpłomyki i pieczone ciasteczka.
  • Zagroda Edukacyjna „Pszczółki” (woj. małopolskie) – podczas Giełdy prowadziła warsztaty z zakresu pszczelarstwa oraz prezentację wypieku domowych rogalików Babci Danusi. Można było również zakupić ekologiczne przetwory czy suszone zioła i owoce pochodzące z gospodarstwa.
  • Zagroda edukacyjna „Ranczo Artemidy” (woj. małopolskie) – umożliwiła odwiedzającym kontakt z żywą przyrodą, prezentując roślinne dary natury łąk i lasów oraz zwierzęta: królika i szynszyla. Dzieci mogły spróbować pisania gęsim piórem oraz dowiedzieć się wszystkiego o koniach sprawdzając jednocześnie swoje umiejętności siadania w prawdziwym siodle.
  • Zagroda Edukacyjna "Daleko od szosy" (woj. świętokrzyskie) - prowadziła warsztatty kulinarne lepiąc z dziećmi pierogi uczymy ich jak zdrowo się odżywiać i jak smakuje "domowa kuchnia" oraz oferując do degustacji własne wyroby, jak np. pastę z gęsich wątróbek czy pastę jejeczną.

 

Jak co roku ciekawym i kolorowym dopełnieniem oferty wypoczynku i edukacji na wsi była prezentacja sztuki ludowej oraz tradycyjnej kuchni polskiej. Na licznych stoiskach wzrok przyciągały pięknie wykonane koronki, stroje ludowe, rzeźby, obrazy, kwiaty, wyroby z wikliny. Na innych natomiast pachniały tradycyjne wyroby, ciasta, pieczywo, miody, nalewki, pierogi. Zwiedzającym oraz wystawcom czas umilały występy zespołów i kapel regionalnych.