Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu jest partnerem międzynarodowego projektu pn. „AgriLink – współpraca w zakresie szerzenia wiedzy rolniczej – rolnicy, doradcy rolniczy, naukowcy na rzecz innowacji”. Projekt realizowany jest przez partnerów z 16 krajów Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020.

Uroczyste ogłoszenie wyników XXV edycji konkursu pn. “Najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego” odbyło się 6 grudnia 2017 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Z okazji 25-lecia konkursu jubileuszowe puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wszystkim redakcjom czasopism Ośrodków Doradztwa Rolniczego wręczył Pan Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w MRiRW.

Podstawowym napędem rozwoju cywilizacji jest dążenie człowieka do zaspokojenia jednej z głównych potrzeb jaką jest zdobywanie pożywienia. Przez wieki zmieniła się struktura społeczeństwa i sposób zarówno zdobywania jak i dystrybucji żywności. Ogromne znaczenie ma tu też zdobyta wraz z postępem wiedza na temat walorów żywności tak odżywczych, jak i sensorycznych, a przede wszystkim rozwój nauk fizjologicznych, dzięki którym coraz większa jest wiedza o funkcjonowaniu organizmu ludzkiego i składników je regulujących.
Pełna treść artykułu

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie rozpoczął realizację międzynarodowego projektu pn. Care Activities Raising Employment and Training on Farm Adaptation to Responsible and Mental-health Services (CARE-T-FARMS) współfinansowanego w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa strategiczne na rzecz kształcenia i szkoleń zawodowych (KA202). Projekt realizowany jest we współpracy z organizacjami z Belgii, Hiszpanii, Polski, Turcji i Włoch. Czas trwania projektu to 24 miesiące, od 01.11.2017 r. do 31.10.2019 r. Jest to kolejne działanie podejmowane przez CDR O/Kraków na rzecz rozwoju rolnictwa społecznego w Polsce.

Dieta kojarzy nam się zazwyczaj z odchudzaniem lub jednostką chorobową, w której obowiązują określone ograniczenia poszczególnych produktów spożywczych i metod ich sporządzania. Jadłospis, w którym wszystkie produkty spożywcze jak i metody obróbki termicznej (np. smażenie, piecznie itp.) są dozwolone, nazywamy dietą podstawową. Dieta podstawowa powinna być dobrze zbilansowana pod względem kaloryczności (na którą składają się białka, tłuszcze i węglowodany), jak też pod względem zawartości i ilości witamin i składników mineralnych. Pełna treść artykułu

Finanse gospodarstw domowych, to grupa zjawisk i procesów związanych z gromadzeniem, podziałem oraz wydatkowaniem zasobów pieniężnych w gospodarce, realizowanych przez gospodarstwa domowe. Dotyczy najbardziej licznej grupy podmiotów gospodarki czyli gospodarstw domowych i obejmuje następujące zjawiska pieniężne: przychody, wydatki i oszczędności. Pełna treść artykułu

 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że w dniu 21 listopada 2017 r. zostało opublikowane Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 października 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (Dz. U. poz. 2139). Rozporządzenie można znaleźć pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/2139/1